Minsk Devlet Dil Üniversitesi, 1948 yılında Pedagoji Enstitüsü’nün yabancı diller fakültesi olarak kurulmuştur. Şu andaki ismini 1993 yılında almıştır. Üniversite kurulduğu yıldan bu yana Belarus Cumhuriyeti’nin eğitim ve tercüman kadrolarında çalışmak üzere öğrenci yetiştirmektedir. Ayrıca MGLU, ülkede yabancı öğrencilerin Rusça hazırlık bölümünü okuduğu başlıca üniversitedir. Hazırlık fakültesinde şu anda bile dünyanın her yerinden pek çok öğrenci bulmak mümkündür.

Kuruluşundan günümüze üniversite 25 binden fazla öğretmen ve 2500'den fazla tercüman yetiştirmiştir. Mezunlar, ülkenin ve dünyanın her yerinde iş bulabilmektedir. Üniversite yabancı dil öğretiminde uzmanlaşmıştır ve bu alanda Belarus'taki öncü üniversitedir.

Belarusta dil egitimi anlamında minsk devlet dil üniversitesi ve Belarus devlet üniversitesi ilk sırayı almaktadir. Yabancı öğrenciler dünyanın her yerinden bu iki üniversiteye rusça öğrenimi ve üniversite eğitimi için yoğun talep göstermektedirler. Minsk devlet dil üniversitesinin eğitim binası şehrin tam göbeğinde bulunmaktadir. Yurtlar metroyla ortalama 20 dk uzaklıktadır. Okulun 100 m ilerisinde metro istasyonu bulunmaktadır .Bu okulda da devamlılık son derece önemlidir.

Hazırlık sınıfları eylul ayında eğitime başlamaktadır yeni başlangıçlı kurslar ise ekim – ocak – mart –haziran – temmuz - ağustos aylarında 1 aydan 10 aya kadar sürmektedir. Eğer öğrencinin bir rusça seviyesi varsa her hangi bir dönemde kaydolabilir zaman sınırlaması bulunmamaktadır.